Thursday, July 2, 2009

Biskut Almond Sweeties


biskut ni aku wat kelmarin.baru arini aku masukkn dlm blog.hehe..


ni biskut yg sama gak.cuma aku saja2 wat bentuk love.bkn apa, time tu kemalasan tiba2 je malanda.nak cepat siap punya pasal, terus aku main tekap je.hahaha..
biskut ni aku wat thn lepas.mmg sedap.mcm almond london gak ler.bezanya almond sweeties ni guna almond kisar.apapun, ni resipinya..aku copypaste je pun.hehe..

Biskut Almond Sweeties (HANIELIZA)
Bahan
250gm butter
160 gm gula
1 biji kuning telur
1 s/t vanilla
150 gm badam kisar ]
300gm tepung gandum ] gaulkan rata
60 gm yepung jagung ]

hiasan
paper cup
coklat putih
coklat cooking
manik hiasan

Cara
1. Gaulkan butter dan gula sehingga lembut.
2. Masukkan telur dan vanilla dan gaulkan lagi.
3. Masukkan badam dan tepung dan gaulkan lagi.
4. Buatkan sapeti bentuk buah kana kecil dan susunkan dalam loyang
5. Panaskan oven pada suhu 170'C selama 10 minit
6. Bakar dalam suhu selama 20 minit atau masak. Sejukkan dalam loyang.
7. Cairkan coklat cara double boiler dan celupkan biskut.
8. Masukkan biskut dalam paper cup. Biarkan beku.
9. Cairkan pula coklat putih secara double boiler dan masukkan dalam piping bag.
10. Pamkan/lorekkan coklat putih atas biskut yg telah di celupkan coklat tadi. Hiaslah mengikut suka hati.
11. Tunggu sampai biskut sejuk betui baru masukkan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin