Tuesday, July 28, 2009

Tat Nenas Gulung

biskut ni pula aku kerjakn kelmarin.kwn ku milla kata, sedap!
kembang setaman plak aku tau.hahaha..



Tart Nenas Gulung (Baya)

Versi 1 - Ukuran in Metrik
1 cawan butter ( 226 gram) at room temp) bukan butter cair atau lembik.
1 biji kuning telor.
1 suduteh asen vanilla.
20 gram gula.
40 gram tepung jagung,
50 gram tepung kastard.
20 gram susu tepung.(boleh tukar ke coffemate powder pun ok)
240 gram tepung gandum.

1 biji kuning telor + beberapa titik pewarna kuning telor untuk sapuan.

Cara cara
-sebatikan telor, butter, gula dan asen vanilla. ( baya hanya guna spatula aja)
- masukkan tepung satu pesatu, mula tepung jagung, tepung kastard dan susu tepung..gaul sebati
-tepung gandum..gaul sebati

Lepas tu masukkan dalam acuan tart golung tekan keluar, letak jem dan gulong.. bakar 350F selama 17-19 minute.

Nota Kaki Baya : Jika adunan nie masih melekit dekat tangan kena masuk skit skit tepung rasanya tak banyak dalam 10 gram aja. Jika adunan kering pula kena masukkan butter tak banyak skit aja jika kering pun. Adunan mesti dapat seperti gambar dibawah.. Baya sentiasa tutup adunan nie dengan tuala atau tissue paper atau cling sepaya adunan nie tak kering.

Cuba tekan dengan adunan jika ia keluar elok dan tak putus putus adunan tu elok, seeloknya dicuba terus ..tekan sekeping lepas tu letak jem try gulung kalau tak merekah maknanya adunan tu dah ok..last sapukan kuning telor..

Versi 2 - Campak pula
1 cawan butter.
1 biji kuning telor.
1 sudu teh asen vanilla
1 sudu besar gula.
2 sudu besar tepung jagung bumbun.
2 1/2 sudu besar tepung kastard bumbum.
1 sudu besar susu tepung.
2 1/2 cawan tepung gandum.

Baya rasa hasilnya tetap sama..campak ker + ikut betul betul ker still sama..:)). Dengan syarat kena masukkan semua tepung diatas.. selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin